Belöning

Jag har funderat en hel del på belöning den senaste veckan på. Trassel är svår, hon är så känslig så man måste kunna växla belöning lika snabbt som hon växlar humör. Standardkittet för agilityträning:

Fleecefläta- Fungerar bra i början av passet för att peppa igång henne och ge henne självförtroende.

Boll- Gummibollen används ganska sällan men är bra när vi kört trixigare kombinationer och huvudet börjar bli trött men benen är fulla i spring.

Pipleksak- Har jag inte använt så mycket då det väldigt lätt stör andra som tränar samtidigt och jag vill inte att Trassel ska bli påsprungen.

Grillad kyckling- Det godaste som finns, man får akta fingrarna, används främst vid slalomträning

Korv- Korv är standardbelöningen för agility.

Tubost/laxpastej- Är det mest matte C dom använder

Svansa skulle kunna köra agility för en liten bit knäckebröd. Hon kör på leksak, torrfoder eller what ever. Marshall är lite lurig då han kan slarva massor och verka som om han inte kan nått, men går klockrent när man har en ”bättre” belöning. Han har svårt att ta leksaksbelöning om han vet att det finns korv.

Trassel kan också vara sån att leksak inte funkar om det finns gott godis. Kyckling är ju super-duper belöning och jag är ju rädd att det ska trubbas av eftersom vi ändå tränar med det varje pass. Nästa steg är väl kattmat (och det spyr jag nästan av)… Jag försöker varva korv, ost, kyckling och torrfoder under passet och hoppas att värdet för kyckling inte sjunker.

image

Sen funderar jag också på hur andra beteér sig när hunden inte springer till leksaken som man kastat. Jag springer och tar den leker lite med den själv och stoppar sen undan den. Jag trugar inte. Men då har ju hunden inte fått nån belöning för det som den utförde, den fick ju en leksak, men är det hunden eller vi som bestämmer vad som är belöning? Att kasta en bitstock till en hund med noll föremålsintresse är ju ingen belöning, men hur ska man agera när hunden vill leka ibland, och ibland inte? Förstärker man passivitet kring leksaker om man när hunden inte är intresserad av leksaken ger den godisbelöning istället? Ska man då noga överväga innan om det är värt att kasta leksaken när risken finns att de inte springer efter den?

Det är ju just Trassel som har detta problemet, och då kan det vara skillnad också att hon inte vill springa ut till leksaken om mitt godis är för gött och sen kan det finns tillfällen när hon inte vågar springa ut för att hon är alldeles för låg, är nått av dessa tillfällen bättre/sämre att byta till godisbelöning?

Det blir nog till att fundera lite till 😉

//E

Annonser

5 kommentarer på “Belöning

 1. Karin skriver:

  Jag ser egentligen inget problem med att ge en godis som hunden inte vill ta leksaken där och då. Men sedan kanske (utanför agilityn) träna på att kunna leka trots att det finns gotti-gott godis.

  Jag använder pipleksak på Nanny och jag skiter (ursäkta språket) fullkomligt i att det stör andra på vår träning. Om det är det som fungerar bäst är det ju det man ska använda!

  Jag tycker att det är bra att kunna variera belöning (och det kan ni ju absolut), sedan ser jag inget problem med att hunden kanske föredrar vissa belöningar i vissa situationer.

 2. Jag tror också på att ge hunden ngt som den faktiskt räknar som belöning. Men om hunden vill leka ibland och ibland inte, och man inte vet när humöret ändrats så är det klurigt, det tycker jag också! Håll oss uppdaterade, spännande att se vad du kommer fram till funkar på Trassel!

 3. Jag säger som Karin, använd pipleksaker om det passar er träning, för de flesta är det nog utmärkt att träna på den störningen när man ändå tränar liksom. Annars tipsar jag om kycklingbaserade saker som inte är grillad kyckling, lite omväxlande med med favvodjuret liksom. T ex koka kycklinglever, kycklinghjärtan etc, och handla kycklingkorv och kycklingköttbullar. Jag kör hårt på kyckling som belöningsdjur för att Norries mage funkar fint på det.

  Är du sugen på att testa andra leksaker så velar jag fortfarande om jag ska beställa från Doggie-zen… http://doggie-zen.shop.textalk.se/leksaker/elastisk-beloningskampis.html 😉

 4. Line skriver:

  Jag tänker att man inte ska glömma sig själv som belöning! Det är så lätt att fastna i leksaker och godaste godiset men det är ju bra att även kunna belöna genom att bara vara riktigt rolig och uppskattande. Så skulle nog jag göra om min hund inte ville ta belöningen (som om det skulle hända ;)), då kanske hunden uppskattar att man hoppar och skuttar omkring och berömmer med röst istället. Många hundar uppskattar ju tex jaktlek, eller kanske kel och kli.
  Men det ÄR svårt med hundar som inte köper vilken belöning som helst.. Skitsvårt!

 5. Sandra skriver:

  För varje valp har jag blivit mer och mer noggrann att träna på lek. Vi tränar på olika platser, med olika leksaker, tränar på att alltid komma tillbaka, på att springa till ”döda” leksaker, alltid släppa på ”tack” och att alltid kampa till ”tack” kommer oavsett om allra bästa godiset finns framför näsan eller inte. Sen belönar jag leken med just det godiset vilket i längden bygger upp värdet i leken massor. Jag slutar heller aldrig att belöna hämtade leksaker och ”tack” med godis (fast jag går ner till torrisar med tiden).
  Ibland får jag gå tillbaka till den här träningen även på vuxna hundar (Glass t ex ligger det inte helt naturligt för eftersom hennes egna föremålsintresse inte är lika stort som matintresset) och nu får jag väl en ny utmaning i just det här ämnet snart. 🙂

  Iaf, för att göra en lång historia kort, jag hade gått tillbaka och tränat lek, byggt upp intresset och sett till att närvaron av godis höjer värdet på leken istället för tvärtom. Just där och då hade jag nog som Line använt social belöning om hunden inte ville leka.
  Hoppas jag inte snurrade in mig i mitt eget resonemang nu. 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s