Lydnadsträning hos Heléne med Line.

Vi var på privat träning igår hos Helene Lindström. Det var verkligen supernyttigt! Fick flera verktyg i olika moment.

Fritt följ: Svansa+Marshy
Träna att hitta in till position: Kasta godis så hunden går iväg. Beröm rikligt när hunden återvänder till fotposition. Man kan börja med att belöna att hunden bara riktar uppmärksamhet mot en. Kan utvecklas med att man tar några steg när hunden kommer in samt att göra ingångarna svårare.
Belöningsposition: Ha flera punkter. Med hund som lätt glider fram, ha ett belöningsord när en godis kastas (‘godis’) så hunden är medveten om att det bara är en som kastas. Ett annat ord (‘hand’) när godis kommer i handen. Undvik att alltid kasta bakåt då rumpan på hunden lätt glider ut.
Fokus: Träna fokus i sittande och liggande både framför och vid sidan. Använd spegel eller hjälpförare för att inte titta på hunden själv. Klicka när hunden har fokus på en. Välj själv om man vill förstärka positivt beteende och ignorera dåligt eller använda brytkommando när det blir fel. Hon tyckte att jag ska använda positiv förstärkning på mina då båda lätt går upp i stress/frustration. Svansa gnäller lätt och Marshy skäller när han tycker han gör rätt och inte får godis. Använd brytkommando på hundar som har jävlaranamma.

Ställande/läggande under gång: Marshy
Hon gillade Sillymetoden på ställande just för att den är så enkel och sa att många hundar gör man det onödigt svårt och klurigt för och att hon tycker det är bra när man vågar göra det lätt. Här tyckte hon att M ska fortsätta tränas som vi gör för det ser bra ut med både ställande och läggande men att jag ska våga att det tar lite tid.

Framförgående: Svansa
Ställ hunden, ställ dig bakom, när hunden fokuserar frammåt kastar man godis framför nosen och klickar precis när godisen är vid nosen. Träna tills man kan stå och stampa bakom hunden. (Tänkte på det du skrev när hon sa det Lena)

Apportering: Marshy
Mycket bra. Träna både att inte gripa innan kommando, samt att gripa på kommando. Eftersom M vill gripa så gärna tyckte hon det var värt att träna även att inte gripa.

Plats: Svansa
Träna gå och lägg dig genom att hon stannar kvar i det ligg mycket i vardagssituationer för att det ska vara vanligt att ligga ner under långa tider. Träna även att jag får gå runt och göra saker utan att hon rör sig. Belöna även om hon skiftar vikt eller flyttar en tass då det är ett vardagsligg. Belöna inte vid nosande, om hon sätter sig eller kryper.

Mycket givande timme!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s